
CO2-Prestatieladder
De CO2-Prestatieladder is een instrument om bedrijven die deelnemen aan aanbestedingen te stimuleren tot CO2-bewust handelen in de eigen bedrijfsvoering en bij de uitvoering van projecten. Het gaat daarbij met name om energiebesparing, het efficiënt gebruik maken van materialen en het gebruik van duurzame energie.
Het doel van de ladder is (1) bedrijven te stimuleren om de eigen CO2-uitstoot – en die van hun leveranciers - te kennen en (2) permanent te zoeken naar nieuwe mogelijkheden om de uitstoot als gevolg van de eigen bedrijfsvoering en de eigen projecten terug te dringen. De ladder stimuleert bedrijven vervolgens om (3) die maatregelen daadwerkelijk uit te voeren en bovendien (4) de verworven kennis transparant te delen en (5) samen met collega’s, kennisinstellingen, maatschappelijke partijen en overheden actief te zoeken naar mogelijkheden om de uitstoot gezamenlijk verder terug te dringen.
Eaton Industries (Netherlands) B.V. met vestigingen in Hengelo en Zaltbommel is per 2 augustus 2016 gecertificeerd op niveau 4 van de CO2-prestatieladder (handboek versie 3.0) . Bekijk het certificaat.
Meer informatie is beschikbaar op de deelnemerspagina van de CO2-Prestatieladder, te vinden bij de SKAO.nl
De CO2-prestatieladder kent 5 niveaus waarop een bedrijf gecertificeerd kan worden.
Eaton Industries (Netherlands) B.V. heeft augustus 2016 een certificaat op niveau 4 van de CO2 prestatieladder behaald. (En voldoet hiermee tevens aan de niveaus 1,2 en 3)
Het certificaat is geldig voor de vestigingen Hengelo en Zaltbommel.
Op basis van de totaalbeoordeling wordt het bedrijf gecertificeerd voor een bepaalde trede op de ladder. Deze certificering gebeurt op basis van het certificeringschema van de CO2-Prestatieladder. Hoe hoger de trede waarop het bedrijf gecertificeerd wordt, hoe aantrekkelijker de voorwaarden waaronder het bedrijf kan offreren in het aanbestedingsproces. De vijf niveaus/treden waarop een bedrijf gecertificeerd kan worden zijn als volgt gedefinieerd:
Niveau 1
Het bedrijf heeft haar energiestromen kwalitatief in kaart gebracht en beschikt over een lijst potentiële opties voor energiebesparing en duurzame energie. Het bedrijf communiceert intern op ad hoc basis over haar beleid m.b.t. energiebesparing en duurzame energie en is op de hoogte van sector- en keteninitiatieven op het gebied van CO2-reductie.
Niveau 2
Het bedrijf heeft haar energiestromen kwantitatief in kaart gebracht en heeft een kwalitatieve doelstelling geformuleerd voor energiebesparing en duurzame energie. Het bedrijf communiceert intern structureel over haar energiebeleid en neemt passief deel aan tenminste één sector- en keteninitiatief op het gebied van CO2-reductie.
Niveau 3
Het bedrijf beschikt over een officiële CO2-emissie-inventaris die volgens de ISO (of GHG) standaard is opgesteld en door een onafhankelijke instelling is geverifieerd. Het bedrijf beschikt over kwantitatieve doelstellingen voor haar eigen (scope 1 en 2) CO2-uitstoot. Het communiceert structureel intern en extern over haar CO2-footprint en neemt actief deel aan tenminste één sector- en keteninitiatief op het gebied van CO2-reductie.
Niveau 4
Het bedrijf heeft haar ketenemissies op hoofdlijnen in kaart gebracht en voor twee relevante ketens zijn ketenanalyses uitgevoerd. Het bedrijf beschikt over kwantitatieve doelstellingen voor haar ketenemissies. Het bedrijf onderhoudt een dialoog met belanghebbenden (overheden en maatschappelijke organisaties) en kan aantonen dat zij initiatiefnemer is van een sector- en keteninitiatief op het gebied van CO2-reductie.
Niveau 5
Het bedrijf beschikt over een CO2-emissie-inventaris van haar belangrijkste leveranciers. Het bedrijf toont aan dat de geformuleerde doelstellingen zoals geformuleerd op niveau 3 en 4 worden gerealiseerd. Het bedrijf committeert zich publiekelijk aan een CO2- reductieprogramma van - of met - overheid of maatschappelijke organisatie en kan aantonen dat het een relevante bijdrage levert aan een innovatief CO2-reductieproject.
Hieronder staan alle documenten, genummerd volgens de audit checklijsten uit de prestatieladder, zoals genoemd in het handboek CO2-Prestatieladder versie 3.0
Certificaat
Carbon Footprint Inventaris
Halfjaarlijks monitort Eaton de CO2-uitstoot, de uitgevoerde reductiemaatregelen en de voortgang om daardoor de Carbon Footprint te verkleinen.
Reductieplan
Eaton heeft voor de periode 2015-2018 een aantal maatregelen benoemt die moeten leiden tot een verdere reductie van het energieverbruik en de CO2-uitstoot.
Deelname initiatieven CO2- prestatieladder
Actieve deelname aan (sector of keten) initiatief op het gebied van CO2-reductie.
Eaton Industries haalt zijn kennis van sectorinitiatieven gericht op energie- en CO2-reductie uit diverse bronnen zoals gepubliceerde product Life Cycle Analyses, Bath CO2 analyses, de website van de CO2-Prestatieladder (www.skao.nl) en strategische plannen van klanten.
Daadwerkelijke participatie vindt plaats in projecten zoals:
- 2015-nu: Project Warmtenet industrieterrein Westermaat: afname warmtelevering van hout gestookte ketel sinds 2015 en afname groene stroom door plaatsing zonnepanelen boven parkeerplaats. (www.warmtenethengelo.nl)
- 2015-nu: Participant Dutchpower (www.dutchpower.net): platform om oplossingen te zoeken om de kwaliteit, betrouwbaarheid en continuïteit van de Nederlandse electriciteitsinfrastructuur te waarborgen.
- 2015: CO2-analyse middenspanningsproducten: In samenwerking met energiebedrijven heeft Eaton geparticipeerd in de uitwerking van een product gerelateerde CO2-analyse (conform de Bath systematiek) voor haar middenspanningsproducten.
- 2015-nu>: Participant platform “schoon schakelen” (www.schoonschakelen.nl): initiatief om de toepassing van milieuvriendelijke technieken voor elektrische installaties in de energiedistributie te bevorderen.
- 2016-nu: Initiatiefnemer en deelnemer aan Sf6 vrij initiatieven op overheidsniveau in Duitsland en Tsjechië
- 2017-nu: Deelname aan FEDET sectie T&D: programmalijnen waarbij CO2-reductie wordt bewerkstelligd o.a. circulaire economie, future distribution grids en walstroom)
- 2017-nu: Verschillende DC projecten (o.a. nieuwe ABN AMRO gebouw met DC Current) en energieopslag-projecten (o.a. Amsterdam Arena met Nissan).
De bijdrage vanuit Eaton Industries in deze initiatieven bestaat uit het delen van kennis, het ter beschikking stellen van budget en tijd, en het mede-uitvoeren van acties.
Ketenanalyses
Eaton heeft voor twee materiele scope 3 emissies ketenanalyses uitgevoerd:
Bijgaand vind u een overzicht van de meest recente externe uitingen van Eaton Industries (Netherlands) B.V. betreffende het onderwerp CO2 prestatieladder. Tevens vindt u corporate communicatie uitingen van Eaton Corporation omtrent zijn beleid en doelstellingen op gebied van milieu, maatschappelijk verantwoord ondernemen en wereldwijd CO2-reductiebeleid.
- CFA rapport 2017-H1
- CFA rapport 2017-H2
- CFA rapport 2016-H2
- CFA rapport 2016-H1
- CFA rapport 2015
- CFA rapport 2015-H2
- CFA rapport 2015-H1
- CFA rapport 2014-H1
- CFA rapport 2013-H2
- CFA rapport 2013-H1
- CFA rapport 2012-H2
- CFA rapport 2012-H1
- CFA rapport 2011
- Eaton resultaat CO2 reductie 2011-2015
- Success story GHG emission reduction Plan Hengelo
- CO2- en Energie-reductiedoelstellingen 2012-2015
- Eaton jaarrapport 2012 sustainability
- Eaton jaarrapport 2011 sustainability